EEN COACH… WHAT’S IN A NAME ?

In 2017 werd het voor mij héél duidelijk.  Door mijn levensverhaal, werkervaring en de passie om mensen te helpen, zou ik coach worden.  Hiervoor ben ik helemaal uit mijn comfortzone gestapt om die groei te kunnen realiseren.

In januari 2018 zette ik de stap om stilaan mijn praktijk op te starten.

De voorbije 4 maanden kreeg ik vaak de vraag van wat nu juist het verschil is tussen een coach en een therapeut.  Wat kan je als coach betekenen?  Wat houdt dat juist in?  Wie zijn dan je klanten? Het kan soms lastig zijn om coaching van therapie te onderscheiden.

En dat is begrijpelijk omdat het erg dicht bij elkaar kan liggen.

Toch is het wezenlijk anders.

Gedrag vloeit altijd voort uit jouw unieke levensverhaal.

Laten we ervan uitgaan dat het gedrag van iedereen bepaald wordt door onderliggende patronen die zich in je levensloop hebben uitgesleten.

Ken je dat gevoel om steeds perfect te willen zijn?

We willen allemaal de perfecte werknemer zijn, onze omgeving (vrienden, familie, collega’s) tevreden houden en zoveel mogelijk werk op zo kort mogelijke tijd uitvoeren.

Daarnaast voelen we ons moreel verplicht om 24u/24u beschikbaar of bereikbaar te zijn.

Maar wat met onszelf?

Waarom staan we zo weinig stil bij wat we zelf willen, bij onze dromen of onze persoonlijke doelen?

Waarom laten we het zover komen dat stress, ziektes en de mening van anderen ons leven beheersen en soms ook overnemen?

Vaak proberen we dan van alles, maar concreet verandert er weinig. Hoe komt dat toch?

‘Proberen’ betekent meestal dat je er niet echt in gelooft maar dat je toch een poging waagt in de hoop dat het toevallig toch lukt.

Niet echt een formule voor succes, en toch heel courant.

Zo bewegen velen door het leven, met horten en stoten doorheen een opeenvolging van gelukstreffers en vooral veel missers. Niet echt opbouwend voor je zelfvertrouwen!

Coaching kan voor jou misschien een oplossing zijn?  Maar stel je je de vraag wat een coach nu precies voor jou kan betekenen?

coaching

Een coach werkt als inspirerende persoon die samen met jou op ontdekkingsreis gaat doorheen jouw wereld en je nieuwe paden laat ontdekken.

Iemand bij wie je helemaal jezelf kan zijn. Die je kwaliteiten kan laten ontdekken waarvan je misschien geen idee had dat je ze hebt. En die je kan helpen een oplossing te formuleren.

Het moet niet altijd gaan over levens veranderende transformaties. Ondervind je moeilijkheden om bepaalde onderwerpen met je (naaste) omgeving of de betrokken personen te bespreken? Toch wil je voor bepaalde onderwerpen een klankbord, een objectieve luisteraar die je een spiegel kan voorhouden. Zonder oordeel.

Een (Life) coach werkt op het principe van Respons-abiliteit.  Dat betekent dat je jezelf leert reageren op impulsen van de buitenwereld.

Het begint bij het inzicht of analyse vanwaar de blokkades of knelpunten komen.

Vaak is dit de eerste stap in coaching.  Samen met de coach en aan de hand van gerichte vragen, zal je zelf bepalen op welk levensdomein je vastloopt of een duwtje in de rug kan gebruiken.

Zo zijn er 4 levensdomeinen die overlopen worden:

  • fysieke draagkracht
  • mentale draagkracht
  • sociale draagkracht
  • emotionele draagkracht

Eens je meer zicht krijgt op welk levensdomein je wenst te werken, kan de coach gericht werken en met kleine stappen telkens wat meer beweging creëren.

Die kleine stappen worden getriggerd door visuele denk- en/of doe-opdrachten.  Maar ook door bewustwording via vraagstelling.

Kortom, coaching kan voor mensen in de volgende situaties een goede behandelmethode zijn:

  • wanneer mensen hun zelfbewustzijn willen vergroten,
  • *wanneer mensen meer inzicht willen krijgen in hun persoonlijke wensen en doelstellingen,
  • *wanneer mensen de stress in het dagelijks leven willen beperken,
  • *wanneer mensen hun zelfdiscipline en bewustzijn willen verbeteren,
  • *wanneer mensen op zoek zijn naar een balans tussen werk en privé.

Een therapeut werkt eerder als een rijschool. 

En coach kan je vergelijken met een wegwijzer. 

wegwijzer

Waarom zouden we het vreemd moeten vinden dat iedereen een coach heeft?  Of het nu een welzijnscoach, life coach of een gezondheidscoach is?

Kijk maar naar zangers en sporters….daar kijken we niet meer van op dat deze mensen ook een coach hebben.

Een concreet voorbeeld over mezelf, waarom ik beroep heb gedaan op een coach:

Na een burn-out in 2017 heb ik de stap gezet naar een coach én een therapeut.

Persoonlijk voelde ik mezelf meer vooruitgang boeken bij de coach en heeft die mij van veel onzekerheden afgeholpen.  Doch heb ik daar zelf hard en bewust moeten aan werken.

De therapeut ging vooral in mijn verleden gaan spitten. Wat voor mij een stagnatie betekende.

Hoewel ik later in mijn coaching sessies ook geconfronteerd werd met mijn verleden of trauma’s.  Daar heb ik door gerichte vragen en visualisaties een aantal trauma’s kunnen begrijpen en verwerken, zonder diep te gaan graven in bepaalde gebeurtenissen of het verleden.

Hoewel de buitenwereld dat aan mij niet kon zien, had ik het zwaar te verduren.

Vanwaar het kwam?

In 2014 ben ik bevallen van een gezonde jongen en drie maanden na zijn geboorte kreeg ik te horen dat ik baarmoederhalskanker had. Mijn kans om te genezen werd op 45% ingeschat.  De vloer schoof van onder mijn voeten.

Diep vanbinnen geloofde ik erin dat mijn levenspad hier niet stopte.  De steun van mijn partner en mijn positieve instelling waren de drijfveren achter mijn genezing.

Toen wist ik nog niet dat de terugslag nog moest komen.

Zeven maanden na de start van mijn behandeling ben ik opnieuw beginnen werken.

Niet rustig aan, neen.

Ik voelde me zo goed dat ik de wereld aankon.  Althans, dat dacht ik toch.

De maanden gingen voorbij en iedereen rondom mij zag een ‘stralende’ Nathalie die opnieuw ging werken.  Er was niets meer aan de hand.

Uiterlijk, was er aan mij niets te merken, maar mijn lichaam was nog steeds de zware behandeling aan het verwerken.  Ik was vaak moe, kampte met concentratieproblemen en was in gewicht en volume toegenomen.  Kortom, ik voelde mij helemaal niet lekker in mijn vel.

Doorheen mijn eigen coaching sessies heb ik mijn passies herontdekt en werd ik mij bewust van waaruit ik mijn energie en kracht put.  Opnieuw ontdekken waar ik goed in ben.

Maar ook welke mijn valkuilen zijn waar ik bewust moet mee omgaan.

Eén van mijn grootste valkuilen was dat ik iedereen altijd maar wou ‘pleasen’.

Daardoor schoof ik mezelf onbewust op de achtergrond.

Met deze ervaring kan ik nu bewust richting geven aan de dingen die ik zelf graag wil.

bertrand russel

Wanneer je een coachsessie bij me volgt, zal ik je steeds trachten te inspireren vanuit mijn positieve en intuïtieve houding.

Graag begeleid ik jou naar persoonlijke groei, met inachtneming van je omgeving en mogelijkheden.

Is er iets waar jij in vastloopt?  Weet je niet goed bij wie je terecht moet met je vragen?  Misschien kan coaching wel een oplossing voor je bieden.

Neem gerust contact op voor een intakegesprek.

Warme groet,

Nathalie